Ana Sayfa Haberler Elif Şafak Costa Kitap Ödülleri adayı!

Elif Şafak Costa Kitap Ödülleri adayı!

Ekleyen okumakiyigelir

İngiltere’nin en prestijli ve popüler kitap ödüllerinden Costa Kitap Ödülleri her yıl senenin en iyi kitaplarını ve yazarlarını seçmeye devam ediyor. 1971’den beri gerçekleştirilen kitap ödüllerinin roman dalında bu yılki adayları arasında son kitabı The Island of Missing Trees (Kayıp Ağaçlar Adası) ile Elif Şafak da var.

Bu sene 50. yılını kutlayan Costa Kitap Ödülleri, İlk Roman, Roman, Biyografi, Şiir ve Çocuk Kitabı olmak üzere beş kategoriden oluşuyor. İki aşamalı ödüllerin ilk aşamasında alt kategori dallarının en iyileri ödüllendirirken, bir sonraki aşamasında da bu kitaplar arasından “Costa Yılın Kitabı” seçiliyor.

İlk aşamanın kazananlarının 4 Ocak 2022 tarihinde açıklanacağı ödüllerde büyük ödüle layık görülen eser ve yazarı ise 1 Şubat 2022’de duyurulacak. Bunun yanı sıra Costa Kısa Öykü Ödülleri kategorisinin kazananları ise halkın oyları ile belirlenecek ve yine şubat ayında duyurulacak.

Yaralı zamanların merhemi bir kitap

En İyi Roman kategorisi adayları arasında yer alan Elif Şafak’la aynı listede olan isimler, Unsettled Ground kitabıyla Claire Fuller, The High House ile Jessie Greengrass ve The Fortune Men ile Nadifa Mohamed.

Ağustos ayında İngiltere’de yayınlanan The Island of Missing Trees (Kayıp Ağaçlar Adası) isimli roman, 1974 yılının Kıbrıs’ında geçiyor. Aynı topraklarda yaşayan iki gencin, Rum ve Hristiyan Kostas ile Türk ve Müslüman Defne’nin kayıplarla yüklenmiş hikayesini anlatıyor. Sırlar, ayrılıklar ve sessizliklerle dolu yaşantıların peşinden giden romanın esas anlatıcısı, yerinden edilmiş onca hayata rağmen köklerine sıkı sıkı tutunup yaşananların tanıklığını yapmış incir ağacı. Türkiye’de gelecek sene yayınlanması beklenen kitap, Doğan Kitap aracılığıyla okurlarıyla buluşacak.

Margaret Atwood Twitter üzerinden yaptığı paylaşımında romanı “Merkezine iç savaşların karanlık sırlarını ve aşırıcılığın kötülüklerini alan sevgi dolu aynı zamanda yürek burkan bir roman: Kıbrıs, amansız aşıklar, öldürülen sevgililer, zarar görmüş çocuklar. Köklerinden sökülmüşler. (Tek bir anlatıcı incir ağacı!)” diye övmüştü. Slade Köşkü, Kemik Saatler gibi romanlarıyla tanınan ödüllü yazar David Mitchell ise roman için “Aşk ve kederin, köklerin vedaların, yerinden edilmenin ve yuvanın, kader ve inanmanın bilgelik dolu romanı. The Island of Missing Trees yaralı zamanlarımız için bir merhemdir” değerlendirmesini yapmıştı.

Benzer İçerikler

Yorum Yaz