Ana Sayfa Haberler 2022 ATTİLÂ İLHAN EDEBİYAT ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

2022 ATTİLÂ İLHAN EDEBİYAT ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Ekleyen okumakiyigelir

2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri, İBB Taksim Atatürk Kütüphanesi’nde düzenlenen törenle sahiplerine teslim edildi. Roman ödülü, “Yalnız”ın yazarı Zeynep Kaçar’a verilirken, şiir dalındaki ödül “Güneş Kalır Bir Başına” kitabıyla Ömer Erdem’e takdim edildi. İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün sahibi ise “Kanat Koparmaca” kitabıyla Zekiye Yaldız oldu.

Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı’nca düzenlenen ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından desteklenen Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’nin bu yılki sahipleri, İBB Taksim Atatürk Kütüphanesi’nde düzenlenen törenle ödüllerine kavuştu.

Tören, Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri Şiir Seçici Kurul Başkanı Metin Celal’in açılış konuşması ile başladı. Bu yıl yedincisi yapılan organizasyonun artık kurumsallaştığına dikkat çeken Celal, geçtiğimiz ay vefat eden Attilâ İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Zehra Solmaz Özilhan’ı anarak sözlerini tamamladı.

Metin Celal’in ardından kürsüye çıkan Şiir Seçici Kurul Üyesi Adnan Özer, Attilâ İlhan’ı ‘Eve Dönen Adam’ metaforuyla anlattı. Onun Avrupa’da girdiği sanat ortamlarının ardından birikimini ve ortaya çıkardığı sentezi ülkesi için kullandığına dikkat çekerek, Attilâ İlhan adına düzenlenen bu ödüllerin edebiyatımız açısından önemine değindi.

Zeynep Kaçar: ‘Tanıdığım ve tanımadığım tüm cesur kadınlara çok teşekkür ediyorum’

Ödül gecesinde 2022 Attilâ İlhan Roman Ödülü, Doğan Kitap’ın yayımladığı “Yalnız”romanıyla Zeynep Kaçar’a verildi.

Zeynep Kaçar ödülünü teslim alırken duygularını şu sözlerle ifade etti: “İlk gençlik yıllarımda Attilâ İlhan’ın tüm romanlarını okumuştum ve olması gerektiği gibi kafam karışmıştı. Onun adına bu ödülü almaktan onur duyuyorum. Bu ödüle layık bulunduğumda bir ülke sorununu tuhaf karakterler üzerinden anlatmak konusunda Attilâ İlhan’la benzer bir bakış açımın olduğunu fark etmek beni mutlu etti. ‘Yalnız’ bir kadının romanı, acı çeken, katlanan ama sonra her şeye herkese kafa tutan bir kadının romanı, ülkeye benzeyen bir kadının romanıdır. Ben hep kadınlara baktım, onlardan ilham aldım, onları çok sevdim, anladım, şefkati ve cesareti onlardan öğrendim. Bu sebeple tanıdığım ve tanımadığım tüm cesur kadınlara çok teşekkür ediyorum.”

Zekiye Yaldız: ‘Ödülümü cumhuriyete minnetle köy okullarında okuyan genç kızlar adına alıyorum

2022 Attilâ İlhan İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün sahibi ise Pankuş Yayınları’ndan çıkan “Kanat Koparmaca” romanıyla Zekiye Yaldız oldu. Yaldız’a ödülünü Attilâ İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Ferhat İlhan takdim etti. Zekiye Yaldız ödülü teslim alırken şunları söyledi: “Attilâ İlhan benim hayatımda çok önemli bir yere sahip. Hep onun şiirlerini, kitaplarını okudum. Çünkü o, hayatın bize vermediklerini veriyordu. Kalbimize gömdüğümüz aşklarda, şehirlere tutunma çabalarımızda şiirleri ete kemiğe bürünerek gelip elimizden tuttu. İlkokulu köy okulunda okumuş biri olarak Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli isimlerden biri olan Attilâ İlhan’ın adını taşıyan bu ödülü alabiliyor olmam cumhuriyetin başarısıdır. Ödülümü cumhuriyete minnetle köy okullarında okuyan genç kızlar adına alıyorum.”

Ömer Erdem: ‘Her tür güncel ya da teorik dayatma şiirin karşısında değersizdir’

Everest Yayınları’ndan çıkan “Güneş Kalır Bir Başına” kitabıyla, 2022 Attilâ İlhan Şiir Ödülü’ne değer görülen Ömer Erdem, ödülünü Şiir Seçici Kurul Üyesi Ali Ural’ın elinden aldı.

Ömer Erdem duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Hemen her ülkede güçlülerin dizginlenemez egemenlik ihtiraslarının sonuçlarıyla karşılaşıyoruz. Bin bir ışık oyunu, efekt, odak, mit ve mitoloji düzenbazlığı içinde dünya daha kötü ve daha yaşanmaz bir yer olmaya doğru gidiyor. Dinsel fanatizm artıyor, ırkçılık artıyor. Kadın, çocuk gibi değerler her gün alt üst ediliyor. Tüm bu olanlara rağmen Türkçe, bin yıllık geçmişi ve birikimiyle bize yol gösteriyor. O yol, şiirin şaire emanet bıraktığı insan asilliğini ayakta tutmaktır. Tek olan ya da tekliğe çıkan her tür güncel ya da teorik dayatma şiirin karşısında değersizdir. Türk edebiyatının can damarı olan Türk şiiri, şairler vasıtasıyla asil insan meselesinden vazgeçemez. Beni bu ödüle layık gören seçici kurula teşekkür ediyorum.”

Törende Attilâ İlhan’ın şiir ve roman hakkındaki fikirlerinden derlenen VTR sunumları da yapıldı.

2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri Doğan Hızlan’ın onursal başkanlığında düzenlendi. Mehmet Eroğlu’nun başkanlığındaki Attilâ İlhan Roman Ödülü Seçici Kurulu’nda  Faruk Şüyün, Seval Şahin ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan yer aldı. Metin Celal’in başkanlığındaki Attilâ İlhan Şiir Ödülü Seçici Kurulu’nda ise A. Ali Ural, Adnan Özer, Tuğrul Tanyol ve aileyi temsilen Kerem Alışık yer aldı.

Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri hakkında

Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı, düzenlediği Edebiyat Ödülleri ile rahmetli Attilâ İlhan’ın her eserinde yansımaları bulunan ‘ulusal kültür bileşimini gerçekleştirme’ misyonuna layık olacak eserlerin desteklenmesini hedefliyor. Bunun yanı sıra Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı bu ödüller aracılığıyla, rahmetli Attilâ İlhan’ın hayattayken yaptığı gibi, ilk kitapları yayımlanan genç yazarları teşvik etmeyi amaçlıyor.

Benzer İçerikler

Yorum Yaz