Sağlığın hayatımızdaki önemini daha çok hissettirdiğimiz bu dönemde sağlık balonları da art arda patlıyor. Tuzlu gargara ile virüsle mücadele edilebileceğini söyleyenler, kelle paça önerenler, bu hastalık her bizim insanımıza bulaşmaz diyenler… İşte tam da böyle bir dönemde çıktı Dr. Alp Sirman’ın Sağlık Balonları adlı kitabı. Peki kendisi hem bu süreci, hem de kitabını nasıl yorumluyor? Dr. Alp Sirman sizler için yazdı…
Dünyayı saran Pandemi döneminde Kitabımın çıkması birçok kişi tarafından şanssızlık gibi düşünülse de bence şans.
Neden?
Kitap okumak için iyi bir fırsat okul döneminden kalma bir alışkanlıkla kitap okumayı seven bir toplum olmadığımız açık.
Hele üstünde bilimsel araştırma yazan bir kitabı okumak isteyen çok kişi yoktur diye düşünülebilir.
Yanlış.
Öncelikle ben bir yazar değilim yani yazıyorum tabii de meslek olarak yazarlık böyle bir şey değil bana göre bence yazar dediğin Attila İlhan gibi olur harika bir hikâye tasarlar onu kurgular sonra gider bir yere sanırım taksim gezi de bir yere gidiyordu orada yazar. Benim gibi iş için oraya buraya giderken uçakta, trende, belediye otobüsünde göcekte veya Alaçatı the place de yazmaz. Bu nedenle kendimi bilgi derleyicisi olarak görüyorum. Şarkı söylüyor olsaydım Cover yapıyor olurdum onun gibi düşünün. Yaptığım şey kitap yazmaktan çok bilgi paylaşmak.
Neden bunu yapıyorum?
Gözlemlediğim aksaklıklar nedeni ile tabii. Son yıllarda sağlık ve para ilişkisi ilginç bir yere geldi bilim dışı tedavilerin toplumun paralı kesimi tarafından ilgi gördüğü anlaşılınca ABD den başlayan bu akım ülkemize de kısa sürede geldi..
Gelmesinin en önemli nedeni tabii ki maddi olarak çok karlı bir iş alanı olması. Buna bir tür tıbbi kurgu satıcılığı da denebilir.
Bir varsayım pazarlanıyor herhangi bir kanıta gerek yok. İkna etmeniz yeter kitabımda bu konuları anlatmaya çalıştım çünkü hayal ticareti birçok hastamın sağlığını kaybetmesine yol açtı zaten yazmaya başlamamın asıl nedeni de bu.
Okudukça konunun sadece basit bir kandırmaca olmadığını arkasında ciddi politik ve endüstriyel itici güçlerin olduğu bir yumak olduğunu da gördüm. Kitabımda bu konuları da kaynakları ile beraber anlatmaya çalıştım.
COVID-19 hakkında…
Ancak kitaba ek bölümler yazarken COVID-19 salgını başladı bu teslim tarihinden önce Şubat ayında yazdığım son bölüm oldu. Yazarken bu salgının bir pandemiye dönüşeceğini ve tüm dünyayı her anlamda felç edeceğini bilmiyordum tabii ama şu anda bile tedavisi ve aşıları konusunda en yeni bilgileri içerdiğinden okumanızı öneririm.
Yeni aşı yapım teknikleri, Bioinformatik adı verilen ve Sentetik Biyoloji, Matematik, Bilgisayar yazılım ve Donanım Mühendisliği, Genetik Mühendisliği dallarının ortak çalışması ile yeni jenerasyon aşılar konusunda bir bölümle bitiyor.
Bu bölüm aynı zamanda salgınların önlenmesinde eskiden bu yana ne kadar yol aldığımızı gösteren bir insanın gelişme hikayesi. Düşünün bir grip salgını 50 milyon kişinin ölümüne yol açtı, Çiçek hastalığı Güney Amerika’da İnka ve Maya imparatorluklarının yok olmasına tüm zenginliklerinin İspanyol işgalciler tarafından Avrupa’ya taşınmasına yol açtı.
İnka ve Aztek imparatorluklarının sonunu getiren çiçek hastalığının aşısının hikayesini de bulacaksınız kitabımda, ilginç bilgi çiçek aşısını İngiltere’ye tanıtan İngiliz elçisinin eşinin aşı ile tanışma hikayesi.
Aşı karşıtlığı da nedenleri ile birlikte var. Zamanım kalsaydı COVID-19 salgınındaki sağlık balonlarını da eklerdim, Ozon terapi, Glutatyon ve diğer bilim dışı kandırmacalar. Ama zaman yetmedi. Buradan bir öneride bulunayım bu tür tedavi! Önerenlerden iddia ettikleri makalelerin fotoğrafını değil kendilerine ulaşabileceğiniz linkleri isteyin. İddiaların kanıtı olmadığını göreceksiniz. Bu yüzden link değil sadece başlık içeren fotoğrafları paylaşıyorlar.
COVID-19 ile bitireyim… Aşısı insan deneylerine başlandı aşı karşıtlarının iddia ettiği gibi ezbere çıkmıyor, etki ve yan etkiler araştırılıyor. Ancak kitapta anlatılan teknolojiler ile eskisine göre çok daha hızla yapılacak. COVID tüm yaşamımızı değiştirecek. Çalışma yaşamından, eğitime, sağlık hizmetlerinden şehirlere ve ulaşıma kadar. Dijital devrime uyum sağlayanlar bu salgın sonrası büyük bir ivme sağlayacaklar. Bu nedenle bilim önemli.
Aklınıza takılan konular olursa ve Linklerde bulamazsanız Twitter üzerinde @alpsirman adresimden ulaşabilirsiniz.
Bilimden ayrılmayın.