Ana Sayfa Kitap Dünyası Booktuber ve Bookstagram nedir? Yenir mi içilir mi?

Booktuber ve Bookstagram nedir? Yenir mi içilir mi?

Ekleyen okumakiyigelir

Bookstagram ve Bookturber artık edebiyat ve kitap dünyasının vazgeçilmezleri olarak tanımlayabileceğimiz iki sosyal medya kullanıcı tipi. Youtube üzerinde kitap özelinde yayın yapan Booktuber hesaplar ve Instagram’ı kütüphaneye çeviren Bookstagramlar… Henüz bu dünyayla tanışmayanlar için bir rehber hazırladık.

Bookstagram nedir?

Bookstagram denince aklınıza sıradan bir Instagram etiketi gelmiyordur herhalde. Instagram’da okuduğu kitapları paylaşan, bu kitapların incelemelerini yazan ve hatta videolarını çeken kullanıcılara genel olarak Bookstagram diyoruz. Bookstagram hesaplarda genel olarak görülen paylaşım türlerini sıralayacak olursak:

  • Kitap tanıtımı:

Bookstagramlar edindikleri yeni kitapları vitrine çıkarma konusunda oldukça başarılılar. Takipçi sayısı bir hayli fazla olan kullanıcılar sayesinde bir yazar ilk kitabı olmasına ve yeterli pr bütçesi bulunmamasına rağmen, Bookstagram hesaplar sayesinde binlerce okura sunulabiliyor. Bu tanıtım paylaşımlarında genelde kitabın kapağı, genel olarak içeriği ve yazar hakkında bilgiler veriliyor. Bazı hesaplar bu tanıtımları sadece story paylaşımlarında da yapabiliyor.

  • Kitap incelemesi:

Bookstagram hesaplarda okuyucu için belki de en faydalı paylaşım türü kitap incelemeleri oluyor. Bu incelemelerde kitabın derinlemesine konusunu, karakterlerini ve anlatım biçimini bulabiliyorsunuz. Kitap hakkında genel bir fikir veren ve genelde Bookstagram’ın kitaba bir puan veridği bu paylaşımlar şu sıralarda edebiyat dünyasına adeta hayat veriyor. Okumak istediğiniz ancak alıp almama konusunda emin olmadığınız kitapları bookstagram incelemeleri sayesinde daha yakından tanıyıp kararınızı ona göre verebiliyorsunuz. Tabi burada takip ettiğiniz hesap da büyük önem taşıyor. Polisiye kitaplar seven bir Bookstagram romantik bir kitap okuduğunda olumsuz eleştiri yazabilir. Bu durumda romantik kitapları seven bir okursanız kitap hakkında yanlış bir önyargıya kapılabilirsiniz.

  • Kitaplık Turu:

Bookstagram nedir dendiğinde aklınıza sadece kitapları tanıtan bir hesap da gelmesin. Bu kullanıcılar kitaplıklarına da büyük önem veriyorlar. Sık sık kitaplıklarını düzenliyor ve bir video eşliğinde tanıtımını yapıyorlar. İlginçtir bu kitaplık videoları bir hayli ilgi de görüyor. Kitaplık turları son dönemin trend paylaşımları arasında. Kimin kitaplığında hangi kitaplar var merak ediyorsanız mutlaka bu paylaşımları takip edin.

  • Kitap Setupları:

İyi bir Bookstagram aynı zamanda iyi bir görsel tasarım uzmanı da olmalı. Çünkü düz bir kitap görselindense etrafı süslenmiş, belli bir kompozisyon içerisinde görseli kuvvetli paylaşılan kitaplar büyük ilgi görüyor. Bunun için odasının bir kısmını kitapların fotoğraflarını çekmek üzere adeta bir stüdyoya çevirenler de var, photoshop başında saatlerini harcayanlar da. Kitap tanıtımını keyifli bir hale getirmek isteyen kullanıcılar bu setup düzenlerine bir hayli dikkat ediyorlar.

Booktuber nedir?

Booktuber aslında temel olarak Bookstagram ‘ın Youtube versiyonu desek yanlış olmaz. Aradaki en önemli fark Booktuber’ın paylaşımlarını kamera karşısında kendisini daha çok ön plana çıkartarak yapması. Fotoğraf altında yorumları okumak istemeyen kitap tutkunları genelde Booktuber hesapları Youtube’dan takip ederek videolarını izliyor, kitaplar hakkında bilgi ediniyorlar. Burada Booktuber nedir ne yapar bilmeyen pek çok takipçi, videoyu yayınlayan kullanıcının saçıyla, makyajıyla ilgili yorumlar da atabiliyor.

Booktuber’ların genel olarak işleri Bookstagram’lardan daha zor oluyor çünkü sesleri, mimikleri büyük önem taşıyor. Sesi kötü bir booktuber büyük sıkıntı yaşayabiliyor. Videolarda bakımlı olmak da bir dert çünkü bu konuda çok fazla eleştiri içerikli yorum gelebiliyor. Kitap tanıtımı, kitap incelemesi, kitaplık turunun yanı sıra Booktuber hesaplar daha uzun videolar yayınlama şanslarını kullanarak farklı içerikler de üretebiliyorlar. Kitap lansmanları, kitap fuarları, yazar ve yayınevi sohbetleri gibi uzun ve ilgi çekici videolar yayınlıyorlar. 

Benzer İçerikler

Yorum Yaz