Pek çok ülkede Kahvaltı Sofrası ve Emanet Zaman kitapları ile tanınan Defne Suman bu sene Jaipur Edebiyat Festivali’nin “Brave New World” başlıklı konuşma serisinin konuğu olacak.
Jaipur Edebiyat Festivali “dünyanın en büyük edebiyat şovu” olarak biliniyor ve bugüne dek 2000’in üzerinde yazarı edebiyatseverlerle buluşturdu. JLF’nin daha önceki konukları arasında J. M. Coetzee, Orhan Pamuk, Margaret Atwood, Ben Okri gibi dünyaca ünlü yazarlar ve Oprah Winfrey, Thomas Piketty ve Stephen Fry gibi önemli isimler var.
14 Ekim Çarşamba Türkiye saati ile 18.00’de Defne Suman Jaipur Literature Festival’ın Youtube kanalından canlı yayın ile okurlarıyla buluşacak. İzlemek için: Jaipur Edebiyat Festivali Youtube Hesabı
Jaipur Edebiyat Festivali Hakkında:
Jaipur Edebiyat festivali, uluslararası ismiyle Jaipur Literature Festival (JLF), ilk olarak 2006 yılında yapıldığında Jaipur Heritage Uluslararası Festivali’nin bir bölümünü oluşturuyordu. Daha sonra bu festival ünlenerek bağımsız bir edebiyat organizasyonuna dönüştü.
Her yıl Hindistan’ın en büyük eyaleti olan Rajasthan’ın eyalet başkenti Jaipur’da beş gün süreyle düzenleniyor. Festivalde edebiyatın yanında müzik, film, tiyatro ve yemek gibi farklı alanlarda da etkinlikler düzenleniyor. Okumalar ve çeşitli tartışmalar yapılıyor, oyunlar sergileniyor ve konserler veriliyor. Etkinlikler Hint dilleri ve İngilizce başta olmak üzere 27 farklı dilde yapılıyor. Bunlar ile birlikte dünyanın birçok yerinden Hintçe ve İngilizce kitaplar da bu festivalde halka sunuluyor. Bu durum da geniş bir literatüre toplu olarak erişim sağlıyor.
Festivalin asıl amacı demokratik, bağımsız bir tartışma ortamı olarak ücretsiz ve adil bir şekilde hizmet etmek. Bu yüzden festivaldeki tüm etkinlikler ücretsiz. Fakat girişler yine de bilet ile sağlanıyor. Düzenlenen etkinliklere göre tek günlük ya da beş günlük bilet bulunabiliyor.
Festival ilk olarak 2006 yılının Ocak ayında yapıldı O tarihten itibaren her yıl düzenli olarak kutlanmaya devam ediliyor.
İlk yılında festival sadece 18 kişinin katılımıyla gerçekleşti. 2007 yılında festival büyümeye ve ünlü isimleri konuk etmeye başladı. 2008 yılında ise katılımcı sayısı neredeyse 2.500’e ulaştı. Aynı zamanda İngiliz romancı ve senarist Ian McEwan, 1995 Plützer Ödülü’ne sahip Amerikalı yazar John Berendt ve kısa öykü koleksiyonuyla birçok ödül alan gazeteci yazar Uday Prakash gibi ünlü edebiyatçılar festivalde yer aldı.
2009 yılında festival yaklaşık 12 bin kişiyi ağırladı. Bunların içinden 140’ı konuşmacıydı. Festivalin dördüncü yılında etkinlikler çeşitlendirildi ve beş gün boyunca akşamları farklı şarkıcılar tarafından konserler verildi.
2018 yılında yapılan festival, o zamana kadar yapılış Jaipur Edebiyat Festivalleri’nin en büyüğüydü. Etkinliğe dünyanın dört bir yanından yazar, aktör, politikacı, söz yazarı, yönetmen, müzisyen, gazeteci, akademisyen ve eleştirmenler katıldı. Festivalin bu yılında konferanslar, kitap tartışmaları, okumaları ve tanıtımları yapıldı, konserler verildi, dans performansları sergilendi.
2019 yılında festivalde konuşma yapan yazar sayısı 300’dü ve katılımcı sayısı da yeniden 400 bini buldu.
Son olarak 2020 yılının Ocak ayında yapılan festival, yine 300’e yakın konuşmacıyı ağırladı. Festivaldeki konuşmalar iklim değişikliğinden kadın haklarına, sınıfsal farklılıklardan siyasi tartışmalara kadar çeşitlendi.
Jaipur Edebiyat Festivalleri geçtiğimiz yıllarda Hindistan dışında Avustralya’nın Adelaide kenti, Amerika’nın Colorado ve New York şehirleri, Teksas’ın Houston kenti, Kanada’nın Toronto şehri, Kuzey İrlanda’nın Başkenti Belfast, Katar’ın başkenti olan Doha ve Birleşik Krallık’ın başkenti Londra olmak üzere 8 farklı kentte de kutlanmaya başlandı.
Defne Suman Hakkında:
Defne Suman, 1974 yılında İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. Yüksek lisans tezinden çıkan makalesi “Feminizm, İslam ve Kamusal Alan” İslamí˝n Yeni Kamusal Yüzleri adlı kitapta yayımlandı. 2007 yılında açtığı blogu “İnsanlık Hali” Türkiye’de ve dünyada çok sayıda okurun düzenli olarak ziyaret ettiği bir site haline geldi. İlk romanı Saklambaç 2014’te, Emanet Zaman (Doğan Kitap) 2016’da ve Yaz Sıcağı (Doğan Kitap) 2017’de basıldı. Halen Atina ile İstanbul arasında gelip giderek yaşıyor; roman ve modern toplumda yaşayan insanın psikolojisini araştıran yazılarını yazmayı sürdürüyor.