Okumaya geniş vakitler ayırmak yüksek tempolu hayatlarda mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden hızlı okuma yapabilmek altın değerinde bir yetenek. Peki siz bir sayfayı ne kadar sürede okuyorsunuz? Bir kitabı bitirmek kaç gününüzü alıyor? Hızlı okuma teknikleriyle, kitaplara ayırdığınız zamanı yönetme konusunda veriminizi arttırabilirsiniz.
Bilimkurgu filmlerinde görebileceğiniz türden sayfaları tek bakışta hafızasına atabilecek gözler aslında hayal değil. Dünyada gerçekten bu yeteneğe sahip gözler var. Ancak bunlar genelde okuduğunu anlayan değil, hızlıca ezberleyebilen yetenekte insanlar. Kimileri matematik, kimileri görsel hafıza yetenekleri ile okudukları sayfaları beyinlerine işleyebiliyorlar.
İstendiğinde de ezbere şekilde okuyabiliyorlar. Ancak bu insanların hiçbiri bu şekilde ezberlediği bir metin üzerinde çözümleme yapabilecek hızlı bir algıya sahip değiller. Bu yüzden “Hızlı okuma” ve “Hızlı ezberleme” iki farklı tanım olarak karşımıza çıkıyor. Bu yazımızda sizlere kısıtlı okuma zamanlarında daha fazla satır, daha fazla paragraf ve daha fazla sayfa okumanızı sağlayabilecek ipuçları vereceğiz.
Hızlı Okuma Nedir?
Hızlı okuma dakikada okunan kelime sayısına göre geliştirilebilen bir okuma tekniğidir. Zihin ve gözün arasındaki koordinasyonun hızlandırılmasını düzenli antrenmanlarla sağlamak mümkündür. Hızlı okuma tekniğinin ana amacı kelimenin yerine, kelimenin yer aldığı satırı geniş bir açıdan görmektir. Satırı bütünüyle okumak, kelime kelime ilerlemekten daha hızlı bir okuma deneyimi sunar. Bu noktada göz, adeta bir tarama işlemi ile satırın bütününü tek bir mesaj halinde beyne iletir. Bu şekilde çok kalın gibi gözüken kitapları, kısa sürelerde bitirebilirsiniz.
Hızlı ama anlayarak okuma teknikleri:
Okumanın amacı öğrenmektir. Bu yüzden hızlı okuma tekniklerini uygularken, okuduğunuz cümleyi üzerinde yorum yapabilecek düzeyde anlayarak “taramadan” geçirdiğinizden emin olun.
- Görsel Algılama
Bir kâğıda 2.3.4 ve 6 harfli kelimeleri yan yana olacak şekilde yazın ve hızlıca gözlerinizi üzerinden geçirerek anlamlarını düşünerek okumaya çalışın. 10 sn.de ne kadar çok kelime hatırladığınızı kontrol edin ve bu rakamı devamlı geliştirmeye çalışın. Bu teknik, bir araya geldiklerinde bir anlam bütünlüğü oluşturan kelimeleri, yani bir cümleyi görsel olarak tek seferde anlamanızı kolaylaştıracaktır.
- Kelime Haznesini Geliştirmek
Okuyucuların akıcı bir okuma seansında en çok zorlayan şey bilmedikleri kelimelerdir. Ezberlenmesi zor olan isimler, şehir adları ve çeşitli terimler de sizin okumanızı aksatabilir. Okuduğunun kelimenin anlamını bilmiyorsanız ya da o kelimenin nasıl okunduğunu kestiremiyorsanız okumanız mutlaka yarıda kesilecektir. Bu yüzden genel kültür kapsamında kelime dağarcığınızı geliştirmenin yanı sıra bilgi birikimi de büyük önem taşımaktadır. Hatta yabancı dile hakim olmanın bile bu noktada katkısı yadsınamaz. Bu yüzden öğrenme açlığınızı sürekli canlı tutun.
- Sessiz okuyun
Kitabı sesli okumak sizin birden fazla duyunuza hakimiyetinizi gerektireceği için performans kaybına yol açacaktır. Kelimeleri ağzınızın içinde tekrar etmeden sadece gözlerinizle okumaya çalışın. Okuma işlevini sadece gözlerinize bırakırsanız, okuma beyin ve gözler arasında başka bir yola sapmadan gerçekleşir böylece hız kaybı yaşamazsınız.
- Önizleme
Beyniniz aslında gördüğünüz her şeyi kaydediyor ancak bu kayıtlar çok kısa süreli tutulmakta. Bir sayfayı okumadan önce şöyle bir göz gezdirmeniz, sayfanın bütününe kısa bir bakış atmanız okumaya başladığınızda okumanızı kolaylaştıracaktır. Belirginleşen bir anı gibi kelimeler daha hızlı gözleriniz tarafından seçilecektir.
Bu dört etkili yöntemi uygulayarak kısıtlı zamanlarda uzun okumalar yapabilir ve okuma keyfinizi üst seviyelere çekebilirsiniz.